Eutopiaa etsimässä Millainen olisi mahdollisimman hyvä yhteiskunta?

Talousdemokratia ja talouden hajauttaminen

  • Talousdemokratia: paikalliset ihmiset tekevät taloudelliset päätökset, minimitoimeentulo taattu, tuloilla sekä ala- että yläraja
    Talousdemokratia: paikalliset ihmiset tekevät taloudelliset päätökset, minimitoimeentulo taattu, tuloilla sekä ala- että yläraja
  • Talousdemokratia on todellista demokratiaa
    Talousdemokratia on todellista demokratiaa

Kaikkihan me tiedämme mitä demokratia tarkoittaa - kansanvaltaa, sitä, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin päätöksiin yhteiskunnassa. Valitettavasti nykyinen edustuksellinen poliittinen demokratia on käytännössä näyttänyt, että tavallisilla ihmisillä ei ole paljon sananvaltaa siihen, mitä kansanedustajat ja hallitus heidän puolestaan päättävät, puhumattakaan siitä, että heillä olisi valtaa heitä läheltä koskettavien taloudellisten päätösten tekemiseen, kuten työpaikkojensa säilymiseen.

 

Talouden dinosaurusten aika alkaa olla ohi. Kapitalismin ja kommunismin harvainvallan raskaat rakenteet eivät enää kelpaa ihmisille. “Pieni on kaunista”, kuten EF Schumacher kirjoitti jo yli neljäkymmentä vuotta sitten. Siksi tarvitsemme tässä ihmiskunnan kehitysvaiheessa talousdemokratiaa.

 

Talousdemokratia on järjestelmä, jossa paikalliset ihmiset hallitsevat taloudellisia päätöksiä. Millaisia muutoksia talousdemokratian toteuttaminen aiheuttaisi yhteiskunnassa? Talousdemokratia ei voi toimia ilman taloudellisen vallan hajauttamista. Tämä merkitsee, että yritysten omistajina ei ensinnäkään voi olla ulkomaalaisia, toisekseen isompaa yritystä ei voi omistaa vain yksi tai harvat yksityishenkilöt. Talousdemokratiassa ei siten voisi olla pörssiyrityksiä tai osakeyhtiöitä, joiden omistajat eivät työskentele itse yrityksessä.

 

Tällaisen päätöksenteon päämekanismina olisi talouden rakentuminen suurimmalta osaltaan työntekijöiden omistamista yrityksistä, osuuskunnista. Tavallaan osuustoiminta on kuin talkootyötä, jossa luodaan kaikille yhteistä vaurautta. Koko talous ei voi olla pelkästään osuuskuntia, vaan pienet yksityisomisteiset yritykset ovat tietenkin mahdollisia myös talousdemokratiassa; yritysten kasvaessa niiden tulisi kuitenkin muuttua osuuskunniksi, jotta vältyttäisiin taas omaisuuden ja taloudellisen vallan kasaantumiselta.

 

Otetaan esimerkiksi Nokian Renkaat. Jos yritys olisi työntekijöiden omistama osuuskunta, yhdenkään työntekijän ei tarvitsisi pelätä työpaikkansa menettämistä. Nykytilanteessa Nokian Renkaat Oyj:n omistajat ovat enemmistöltään ulkomaisia. Siksi heille ei ole mikään ongelma irtisanoa suomalaisia työntekijöitä yrityksen tuoton kasvattamiseksi, ja heille itselleen jaettavien osinkojen lisäämiseksi. (http://yle.fi/uutiset/3-8336672) Työntekijäomisteinen osuuskunta ei koskaan tekisi päätöksiä, jotka olisivat vahingollisia paikallistaloudelle. Näin yrityksen tuottama vauraus ei karkaisi ulkomaille tai harvojen omistajien käsiin, vaan se käytettäisiin kaikkien työntekijöiden ja heidän perheidensä hyödyksi.

 

“Yhteiskunnan kaikinpuolinen hyvinvointi on hajautetun talouden perimmäinen tavoite. Tämä on laaja ja kattava ihanne, jonka tulee ohjata toimintaa kaikilla talousalueilla. Se tuo taloudellista vaurautta sekä varmistaa hyvät mahdollisuudet kaikkien yhteiskunnan jäsenten psyykkiseen ja henkiseen kasvuun.” Prabhat Rainjan Sarkar (Proutin perustaja)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:

Kaikkihan me tiedämme mitä demokratia tarkoittaa - kansanvaltaa, sitä, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin päätöksiin yhteiskunnassa

Totta. Vaaleilla äänestämällä.
Kun äänet 200 valitulle on annettu ,on samalla annettu valtakirja päättää kansan puolesta asioista.
Lisäksi kun kansa sanoi Kyllä EU äänestyksessälokakuussa-94
niin sekin EU saa päättää kansan valtakirjalla.

Minkä puolueen pudottaisit pois eduskunnasta,kun kaikki päätökset mitä on tehty on eduskunnan enemmistön päätöksiä?
Eduskunnan enemmistö on aina hallituspuolueet. Niissä on istunut kaikki puolueet.Nyt myös Oppositiossa -03-15 istuneet persutkin.

Käyttäjän MarkoMahadevaOjala kuva
Marko Ojala

Talousdemokratian toteutuessa itseasiassa poliittinen demokratia menettää merkitystään. Ihmisille on tärkeämpää oman lähialueen asiat. Eduskunnan tehtävänä olisi todellakin vain lakien laatiminen.

Poliittista demokratiaakin pitäisi kehittää, ihanteellisesti mm. ei olisi ollenkaan puolueita, vaalien ehdokkaille pitäisi olla selkeät kriteerit ja heidän vaalilupauksensa pitäisi olla sitovia rangaistuksen uhalla. Nämä uudistukset auttaisivat pelastamaan poliittista demokratiaa nykyisestä uskottavuuskriisistä.

Toimituksen poiminnat